Kopen in het buitenland

UPDATE 01/01/2021: Dit artikel is niet up to date op het moment. We werken er aan om het artikel z.s.m. weer up to date te hebben!

Je wilt iets in het buitenland bestellen maar je weet niet waar je rekening mee moet houden? Ik leg je het een en ander uit in dit artikel. Je ziet een onwijs leuk product maar de verkoper bevind ze niet in Nederland! Hoe zit dat?!

Het is belangrijk om uit te zoeken waar de verkoper zich bevind. Als de verkoper ergens vanuit de EU verstuurd dan zijn de regels veel soepeler dan van buiten de EU. Let op, deze regels gelden tot 31-12-2020!

Binnen EU

Binnen de EU is er vrije verkeer van personen, goederen diensten en kapitaal. Dit houdt in dat er geen extra kosten (zoals invoerrechten) bijkomen als je iets besteld binnen de Europese Unie.

Sinds het Verdrag van Maastricht (1992) worden goederen bij het overschrijden van de binnengrenzen van de EU niet meer aan controles onderworpen en vormt de EU één enkel grondgebied. De afschaffing van douanerechten binnen de EU is gunstig voor het onderlinge handelsverkeer van de lidstaten.

https://www.europa-nu.nl/id/vh7douva6mo0/vrij_verkeer_van_goederen

Landen die lid zijn van de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland,  Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden.

Tot de landen van de EU worden de volgende landen ook gerekend: de Ålandseilanden, de Azoren, de Canarische Eilanden, Frans Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion, Saint Martin

Verenigd Koninkrijk
Met ingang van 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie getreden. Op dit moment is er een overgangsperiode. Het Verenigd Koninkrijk wordt nog behandeld alsof het een lidstaat is.

Buiten EU

Als je pakketjes ontvangt van buiten de EU is er een grote kans dat je invoerrechten, btw, afhandelingskosten en accijnzen moet betalen. Alles hang af van wat voor goederen er in het pakket zitten en de waarde van de goederen.

Goederen tot €22,-
Op goederen met een waarde tot €22,- mogen vrij ingevoerd worden. Dit bedrag is exclusief verzend en verzekeringskosten.

Er is een uitzondering voor geschenken. Als op het inklaringsdocument staat vermeld dat het om een geschenk gaat dan mag er tot een waarde van €45 vrij ingevoerd worden.

Goederen van €22,- tot €150,-
Op goederen met een waarde tussen €22,- en €150,- wordt btw gerekend en komen er inklaringskosten bij. Dit bedrag is exclusief verzend en verzekeringskosten.

Goederen boven de €150
Op goederen met een waarde van boven €150,- worden btw gerekend, invoerrechten en komen er inklaringskosten bij. Dit bedrag is exclusief verzend en verzekeringskosten.

Invoerrechten: extra belastingen die worden gerekend op goederen die van buiten de EU komen.
BTW: belasting op de goederen
Inklaringskosten: kosten die de vervoerder moet betalen om de goederen in te klaren.
Accijnzen: belasing op producten die slecht zijn voor de gezondheid of het milieu, denk aan alcohol, tabak en olie.